ÁLTALÁNOS News

27.04.2015

Balogh Roland jazz-gitárművész, zeneszerzőt D'Addario endorserként köszöntjük!

Tizenegyéves korom óta D’Addario húrokat használok. Számomra fontos a minőség, a tűrőképesség, és a húrok élettartama. Biztos sokan jártatok már úgy, hogy olcsóbb húrt választottatok, és hamar eltűnt a húr “csengése”, netalántán hamarabb elszakadt, és gyorsan elhasználódott az adott húrkészlet. A D’Addario húrok ár-érték arányban nem drágák, jó a tűrőképességük, és az élettartamuk is elég hosszú. Mivel több zenei stílusban is tevékenykedem, ezért több fajta gitárom van, amelyekre különféle D’Addario húrokat használok.

Húrok melyeket használok:
Gibson L5-ös jazzgitáromon a D’Addario ECG25 Chromoes Flat Wound 12-es köszörült húrt használom. Strapabíró és pont azt a meleg jazzes hangzást kapom, amire egy jazzgitáros vágyhat.

A strato gitáromon a D’Addario EXL10 Nickel Wound húrt használom, melynek meg van az a “fényes” hangzása, mely a stratocaster gitárokhoz elengedhetetlen, és hosszú az élettartama.

Elektroakusztikus nylon-húros gitáromon pedig a D’Addario Pro Arte Composites EJ45C-t használom. Azért szeretem, mert ár-érték arányban kiváló, nem szakad könnyen, és ugyancsak hosszú az élettartama.

Rolandról:

6 éves korában kezdett el gitározni autodidakta módon, majd édesapja tanította. Roland tehetségére már korán felfigyelt hazánk elismert jazzgitárosa Babos Gyula, akinek unszolására Roland 16 éves korában benevezett a Szolnoki Jazzgitár versenyre, ahol különdíjas lett. Ekkor már a Kőbányai Zenei Stúdióban tanult, ahol Tornóczky Ferenc és Babos Gyula volt a tanára. Itt szerezte meg felsőfokú diplomáját 2007-ben.
Roland 2009 -ben benevezett a világhírű Montreux-i jazz-gitár versenyre, ahol beválasztották a világ 9 legjobb gitárosa közé, majd a zsűri Lee Ritenour elnökletével Rolandnak ítélte az első díjat. Roland sikereit Magyarország 2010-ben Junior Príma díjjal jutalmazta, és megkapta az Ablakos Lakatos Ösztöndíjat is. Még ebben az évben megjelent első lemeze „Twins effect„ címmel a Gramy records kiadásában. A lemez olyannyira jól sikerült, hogy egy német lemezkiadó, a GLM Records megvette a lemez licenszjogát és több európai országban is terjesztették. Nem sokkal később nemzetközi szinten is terjedt Roland hírneve, így a híres angliai Laney cégtől személyesen Lyndon Laney kérte fel Rolandot, hogy adja nevét egyik erősítőjükhöz. 2012-ben Roland, szerette volna megmutatni, hogy zeneszerzésben is tehetséges, így benevezett a Jazzy rádió által megrendezett Jazzy dalversenyre, ahol a hazai zenei szakma neves előadóival mérettette meg magát. "Szerelemre ébredt" című dalával megnyerte a versenyt zenekarával, a Finucci Bros Quartet-el. Ennek apropójából készült el „Kész Regény” című albumuk, mely a smooth jazz zenei stílust képviseli. Roland számos világsztárral játszott már együtt. Többek közt 2011-ben Matthew Garrison-nal, 2014 márciusában pedig Lee Ritenour-el a Millenáris Parkban egy teltházas koncert keretében játszottak együtt zenekarával, a Finucci Bros Quartet-el.

Roland jelenleg magyarországi, európai és amerikai turnéja szervezésével foglalatoskodik, és hamarosan egy új lemezzel szeretné megajándékozni jazzközönségét