Ökológia

A MEINL óvja a környezetet

Meinl goes green

Meinl goes green

Vízellátás

A cintányér zsírmentesítő berendezésünkhöz kifejlesztett speciális vákumdesztillációs rendszernek köszönhetően évente kb. 90.000 liter (23.775 gallon) ívóvizet takarítunk meg.

Napelem létesítmény

Cintányér üzemünk 2003-ban történt újjáépítése óta saját naperőművet üzemeltetünk. Ezáltal évente kb.197.000 Kilowatt áramot termelünk, mellyel kb.65 háztartás energia szükségletét elégítjük ki. Új, több célt is ellátó csarnokunk építésekor, már a kezdetektől figyelembe vettük a napelem létesítmény bővítésének lehtőségét is. A csarnok üzembehelyezésének ideje, 2011.augusztus 9.12 óra15 perc óta, 37.749 kwH áramot (2011.október 19. –i adat) és 21.000 kg széndioxidot tudtunk megspórolni. Összeségében mindkét létesítmény fennállása óta több energiát termelt, mint amennyi felállításukhoz, beüzemelésükhöz szükséges volt.

Megújuló energiák

A cégünk által felhasznált összes villamosáram vízerőművekben termelt megújuló energiaforrás. Így a szénmonoxid kibocsátást 0 tonnára redukáltuk, holott a hagyományos energiák felhasználásával 200 tonnát termeltünk volna.

Hulladékfelhasználás

Számunkra természetes, hogy minden fajta hulladékot, mint a papír, műanyag, karton, styropor, bio vagy más egyéb szemetet elkülönítsünk. A hulladékanyagok drága nyersanyagok ezért az újrafelhasználás során eképpen kell őket kezelni.

Levegős hőpumpa

Csarnokunk egy részét, a kiállító területet levegős hőpumpával fűtjük.A hőpumpa párologtatóján keresztül ventillátorok fújják be a külső levegőt, aképpen, hogy a levegőből hőt vonnak el. A külső levegő felhasználásával ezáltal az egész év folyamán költségmentes hőforrás áll rendelkezésre, így a fűtőolajról vagy gázról, mint energiaforrásról, lemondhatunk. Ezenfelül a hőpumpák a károsanyag és CO2 kibocsátást is csökkentik, hosszú élettartamúak, megbízhatók, a szervízigényük alacsony.
Meinl goes green

Fémhulladék felhasználás (Recycling)

A gyártási folyamat során keletkező fémhulladékot nyersanyag szállítóinknak visszaszolgáltatjuk. Ott a még hasznos összetevőket teljes egészében újra felhasználják.

Tiszta levegő kibocsátás

Polírozó és lakkozó gépeink speciális légszűrő berendzése által csak megtisztított levegő kerül vissza a környezetbe.
Energia megtakarítás

Áram szükségletünket alacsony szinten tartásához a vállalat minden épületét mozgásérzékelővel láttuk el. Ezenfelül, egy központi fény- és gépkezelő pult segítségével megelőzhető a felesleges áramfogyasztás.

Pelletfűtés

Többcélú csarnokunkat csak a rendezvények idejére fűtjük, amihez a fűrészüzemek melléktermékét, fapellettet használunk.Ez esetben is egy megújuló, forráskímélő nyersanyagra helyezzük a hangsúlyt és felesleges fűtésről mondunk le.

Elektromos autóval bővül az autópark

Egy elektromos autóval további lépést tettünk a még környezetbarátabb jövő felé. 2012 áprilisában egy új Opel Amperat helyeztünk forgalomba.
„Nulláról a jövőbe“ - az Opel Ampera jelszava meggyőzött bennünket.A hosszú életű lítium-ionos akkumlátort az elektromos indítóegység táplálja és a tárolt energia kb. 80 km-es környezetbarát út megtételéhez elegendő. Az Opel Ampera „tankolására“ a cég saját elektromos töltőállomásán kerül sor.
A cég által felhasznált összes villamosenergiához hasonlóan, az elektro-autónál is megújuló energiaforrásból nyerjük az áramot.

A Meinl a Környezetvédő Üzemek Szövetségének (QuB) méltó tagja, Bajorország Környezetvédelmi Egyezményének kitüntetettje


Cégünk évek óta nagy figyelmet fordít a környezet védelmére, a nyersanyagok hasznosítására, újrafelhasználására. 2010.-ben a Meinl önkéntesen vetette magát, az LGA InterCert GmbH által végzett, környezetvédelmi minőségi vizsgálatok alá, ahol az elért eredmények alapján vállalatunk kitüntetésben részesült.A Meinl, környezetvédelmért folytatott tevékenységével kapcsolatos kérdésekre, Annelie Bum (annelie.bum@meinl.de) örömmel ad választ.

Csomagolási előírás (VerpackV)

2009. január 1-én életbe lépett az 5. törvényszabályozás. Az olyan termelők és forgalmazók, melyektől csomagoló anyag magánszemély végfogyasztókhoz kerül, kötelesek a területet ellátó anyagvisszavevő rendszerben szerepet vállalni. Minden ennek megfelelő csomagolóanyagot egy ilyen szervezetnél engedélyeztetni kell. Ennek értelmében 2009.január 1-től beléptünk az RKD duális rendszerbe. Azóta a tőlünk származó csomagoló anyagot előírás szerint megsemmisítik.

Elektromossági törvény (ElektroG)

2005 november 24. óta a vonatkozó törvény értelmében az elektromos és elektronikus készülékeket gyártók kötelesek magukat az Elektromos és használt készülékek Alapítvány jegyzékébe regisztráltatni. A bejegyzés nélkül elektromos és elektro készülékeket gyártó cég terméke nem helyezhető forgalomba Németországban. Ettől az időponttól kezdve az EAR-nél cégünk is bejegyzett, jelentési kötelezettségünknek havonta eleget teszünk. WEEE regisztrációs számunk: DE 42852052. A megsemmisítés gyakorlati részét az EGR cég végzi el számunkra.

Elem-, akkumulátor törvény (BattG)

Az elem, akkumulátor törvény 2009.szeptember 1-vel lépett életbe és a kereskedelemben forgalmazott, majd elöregedett elemek, akkumulátorok köteles visszavételére irányul. 2010 év elején a Környezetvédelmi Hatóság Nyilvántartásába cégünket bejegyeztettük, az elöregedett elemek visszavételével, megsemmisítésével a GRS Alapítványt bíztuk meg.